Blogg

Bloggen

Bloggen visar en liten inblick om de olika ställena vi kommer till under denna långsegling.

Uppdatering

Uppdatering 

God fortsättning på det nya året. Det har varit en underbar avkoppling med familj och vänner. Vi vill tacka alla våra medlemmar för att ni visat så stort intresse av våra reseberättelser.
Resan ner till Kanarieöarna tog längre tid än beräknat. Behovet att återhämta sig efter 4 månader till sjöss var efterlängtat, särskilt för Stig som saknat sin familj. Säsongen för en Atlanten-överfart denna säsong har snart passerat. Vi skulle behöva några veckor att rusta upp båten tex laga vindroder samt förbättra fastsättningen av autopiloten mm. Tanken med vår segling var att ta det lugnt och koppla av varför vi beslutat att uppskjuta vår överfart. Vi är i Las Palmas just nu och jobbar med båten. Vi ligger kvar i Las Palmas så länge vi trivs där, i annat fall fortsätter vi till någon annan plats.

Gibraltar

Gibraltar

När vi vaknar så ser vi Gibraltarklippan omges av moln uppe på toppen och det regnar lite. Vi flyttar in i marinan för att kunna tanka vatten och förbereda inför seglingen till Kanarieöarna. Dag nummer 2 går jag upp i sittbrunnen och äter frukost och ser att det är sol och inga moln alls över klippan så vi bestämmer att vi åker upp idag. OBS glöm inte passet, Du kommer inte in i Gibraltar utan pass fast det tillhör Storbritanien. Vi närmar oss gränsen som bara ligger 5-10 minuters promenad från marinan. Vi möts av dubbla taggtrådsstängsel. Det är inga problem att komma in, bara visa upp passet. Nu måste vi passera landningsbanan på flygplatsen för att komma in till stan. Vi cyklar omkring och hittar linbanan som kostar 15 pund. Det är en otrolig utsikt över Medelhavet och Gibraltar som man möts av. Det som förvånar mig att det var så mycket militära anläggningar kvar. Vi besöker O’Hara’s Battery från 1890 och som spelade stor roll i andra världskriget. Promenerade omkring en halv dag upp och ner på alla dessa små vägar. Hoppade på linbanan tillbaka ner till stan och gick i alla affärer. Gibraltar är en frihandels zon som ska vara mycket billigare än Europa. Vi upplevde att det som var billigt var sprit och cigaretter, elektronik inte så jättebilligt ungefär som Sverige.

Tillbaka till Spanien Sines, Sagres, Cadiz – Gibraltar

Tillbaka till Spanien Sines, Sagres, Cadiz – Gibraltar

Efter att monterat den nya Auopiloten och den nya VHF:en så var det dags att lämna Cascais. Tiden går fort och det hade hunnit att gå 13 nätter från det vi ankom. Nu känns det skönt att komma ut på havet igen, hissade seglen och satte kurs mot Sines. Där hade vi några nätter för på både Stig och jag åkte på en riktig förkylning så vi sov bort några dagar där. Sines var ingen speciell stad så vi seglar vidare när vi känner att vi att krafterna i kroppen är tillbaka. Glider in i en aknarställe i en hamn i Sagres sent på kvällen och det helt becksvart. Vi kastar ankare och går och sover. På morgonen så mötes vi av en otroligt vacker vik som även är en hamn där båtarna ligger på boj. Vi tar dingen in till land och går en promenad. Vi bestämmer ganska snabbt att här ska vi stanna någon mer dag för att upptäcka mer. Stan är en liten mysig stad med mycket surfare. Följande dagar så gör vi små strandhugg och promenerar runt. Vi går till den första stranden, den sydligaste spetsen på Portugal, och upptäcker att det ligger säkert 50 -60 surfare i vattnet och väntar på vågor, och vi får höra senare att detta är ett av surfarnas paradis. Fortsätter ut till Farol do Cabo de São Vicente – St. Vincent Cape lighthouse som ligger i utkanten av en gammal borg.

På väg hem till båten så stannar vi på en lokal pub och tar en portugisiskt öl ”Sagres”. Den äldre damen i puben pratar inte mycket engelska men jag lyckas att göra mig förstod och frågar om ölet Sagres kommer härifrån orten Sagres. Men hon bara skrattar och skakar på huvudet och säger no no. Så ölens namn har inget med staden Sagres att göra… 🙂

Lämnade ankarviken I Sages halv 9 och seglade 87 sjömil till Cadiz och kastade ankare halv 1 på natten vid den nya bron som inte fanns med på Garmin plottern. Tar dingen in och strosar omkring inne i Cadiz som ska vara världens äldsta hamnstad med anor från 1100 talet. Cadiz gamla statsdel myllrar av trånga gamla gränder små torg och många små fina parker.

Strandpromenaden är den finaste jag har sett i mitt liv. Inför natten så seglar vi ner ett par timmar och går i en flod där det ska finnas en marina med bojar som man ska kunna ankra straxt ovanför. Vi kommer när det är helt svart och lyckas att navigera oss mellan 100 tals båtar som ligger på boj och hittar ett ställe där vi kan kasta ankare.

Dagen efter så ska vi göra en kortare seglats och komma in i en ankarvik i Tarifa. Men inga väderprognoser stämmer. Istället för medvind så får vi motvind, motströms, och 2-3 meter vågor emot oss på eftermiddagen. Den sköna seglingen omvandlas till en jobbig tag på sjön. När vi svänger in till Tarifa mot Medelhavet så blåser det 16-18 m/s rakt in i viken. Detta känns inge bra. Tar beslutet att fortsätta till Gibraltar istället. Nu är vi in i sundet mellan Atlanten och Medelhavet. På grund av de starka ostliga vindar så driver det på strömmen ut ur Medelhavet som möter strömmarna ifrån Atlanten som kommer från andra hållet så kokar det i vatten, det är ett vitt skum överallt och vi går med full maskin men gör bara 0,5 – 1 knops fart. Efter en 20 – 30 minuter så lugnar sig vattnet och vår fart ökar till hela 2-3 knop. Klockan 3 på natten når vi viken bredvid marinen i Gibraltar så vi kan kasta ankare och sova.

Portugal

Portugal

Portugal Warzim – Porto – Cascias – Lissabon

Nu var det länge sedan hemsidan vart uppdaterad. Det kanske låter konstigt men det har varit ganska mycket både att göra och att ordna till. Kom till Cascais vid 2 tiden på natten och kastade ankar bland de andra ankrade båtarna. Lite rullande var det men inte farligt. När det vart morgon så ropade vi in på VHF:en till marinan och frågade om det hade någon plats till oss, och de hade det.

Vi hade gjort några längre seglingar för att kunna komma fram i tid för att träffa några andra långseglare som låg här i Cascais och det passade då fint att vila några dagar med sol och bad. Temperaturen var runt 25 grader så det var helt perfekt. Genom en bekant i Sverige som brukar vara i Portugal så fick vi kontakt med en lokal man som kunde hjälpa oss att fixa en del saker. Åkte runt och letade lite reservdelar till vindroderet som hade gått sönder ute på Biscaya. Beställde en ny autopilot från Erlandssons brygga i Sisjön som vi lyckades att montera efter mycket mekande och en hel del ombyggnad. Auotpiloten är nu döpt till Doris som ett tack till Sten på Doris af Styrsö som vi fick en hel del tipps av och en del bult och mutter av.

Några utflykter har vi även hunnit med såsom Lissabon och Sintra några mil upp i bergen Efter 13 nätter i Cascais så seglade vi vidare till en liten by som heter Sines. Vi kom fram 01:00 och kastade ankare utanför marinan och sov gott tills det vart ljust.

 

Spanien

Spanien

Från A Coruna blev det några längre dagsseglingar för att nå delmålet Portugal. Vi har hört så mycket gott om Portugal och till Spanien ska vi ju återkomma senare. Vi stannade på ett litet ställe som hete Laxe där marinan bestod av båtar som låg på bojar. Där kastade vi ankare för att sova. Nästa stopp vart i en liten by som hette Muros. Muras är en gammal traditionell spansk by och många av spanjorerna kommer dit för att uppleva det gamla genuina Spanien. Hamnkapten var från tyskland och pratade bra engelska. Vi strosade runt i byn både på kvällen men även på förmiddagen för att insupa lite tradition.

Staden Vigo tänkte vi lägga till i huvudhamnen i närheten av stan men det var fullt sa hamnkapten när vi gled in i hanen. Vi backade ut och gick till en ankringsvik 5 sjömil bort och ankrade upp i mörker. Vilken utsikt vi vaknade till. Långa sandstränder och skog lite högre upp. Detta var ett naturskyddsområde och det visade sig senare att det var den officiella nudiststranden. Här låg vi 2 nätter och bara slappade och naturligtvis så badade och solade vi. Fantastiskt fint väder med ca 25 grader och sol. Sista natten la vi ut nät och fick 3 Spindelkrabba som vi kokade och åt…..mmmmmmm vad gott….

Nästa etapp blir ner till Portugal.

Orkanen Leslie

Ovädret Leslie drog in över Portugal natten till söndagen med orkanstyrka i vindbyarna. Hundratusentals hushåll är strömlösa, enligt portugisiska medier.

Leslie, som kan vara det värsta ovädret som har drabbat Portugal sedan 1842, slog till med full kraft när den nådde land. Ovädret befarades slå mot huvudstaden Lissabon men avvek från sin väntade bana och gick mer norrut.

Vindhastigheter upp till 49 meter i sekunden har uppmätts och det rapporteras om nedfallna träd i hundratal, blockerade vägar och förstörda hus. (Källa: DN https://www.dn.se/nyheter/varlden/ovadret-leslie-slar-mot-portugal-hundratusentals-stromlosa/  )

A Coruña – Spanien

A Coruña – Spanien

A Coruña

Nu är ett av delmålen uppnådda, det var att segla över Biscayabukten. Det började med lite lagom vind som sen dog ut. Fick gå för motor några timmar. Sen kom vinden och det blåste omkring 6- 12 s/m slör (snett bakifrån från sidan). Tredje natten brakade det loss med vindar upp till 25 s/m och vågor som bröt överallt och kom från sidan. Vi åkte som smörklick i en het panna. Revade seglen och bara såg till att tiden gick. Vinden mojnade framåt morgonen och vi hade friska vindar i till Spanien. A Coruna med sina 244 000 invånare är en mysig stad. Gamla stan bland alla gränderna är helt otroliga. Sandstranden som ligger med promenadavstånd. Vi packade upp cyklarna och har nu gjort staden ganska bra.

25 grader och skinande sol med kallt i vattnet. Det blivit några snabba bad. Biscayavattnet är kallt med sina 4 800 meter djupt.

Brest

Efter några långa seglingar så kom vi till Best. Marinan ligger precis nedanför staden som ligger upp på höjden. År1631 utsågs Brest till Frankrikes örlogshamn och började uppföra hamnanläggningar i staden. Många av dessa fort finns kvar än idag och Brest är fortfarande en stor örlogsbas.

Vi plockade fram cyklarna och cyklade runt. Mjölksyra i bena fick man ganska snabbt. Det är BARA uppför hela, vi sa det vi förstår varför inte folket i Brest cyklar… J.

Vi hade fantastiskt tur med vädret och hittar en väderlucka direkt och överfarten över Biscaya kan börja planeras. Bunkrade lite mat och andra förnödenheter. Vi räknar med en segling på 3 dagar och 353 distansminuter. Tidigt i säng och en god natts ström.

Le Havre

Le Havre

Vi har nu legat en natt i Le Havre. Just nu börjar vinden tillta så det känns skönt att ligga tryggt i hamn. Idag har vi fixat lite med våra cyklar. Monterat pakethållare på Patriks cykel och rengjort kullagren i baknavet på Stigs cykel. Vi tog en cykeltur till beachen och badade. Det var sandstrand eftersom det var lågvatten. Vi kommer att ligga kvar ytterligare en natt och vänta ut stormen. Det stora höghuset som syns på en av bilderna är en katolsk kyrka.

Detta var den dyraste hamnen vi har legat i knappt 50 Euro per natt. På lördag ska det vara ett kort väderfönster som ser bra ut innan nästa lågtryck kommer in så vi tänkte flytta oss till Ouistreham som förhoppningsvis är lite billigare att ligga i.

Dieppe

Dieppe

Dieppe

Nu har vi kommit till Normandie och den lilla staden Dieppe som ligger mellan en massas vita kritklippor. Hamnen ligger i staden som inte är så stor men otroligt mysig. Ligger här 2 nätter och väntar på ett väderfönster för att kunna ta oss vidare till Le Havre som ligger 55 distans bort.