Nu har AKKA blivit med AIS. Det är inte helt sant, för den är inte installerad ännu men den är inköpt. Nu ska jag ansöka om ett specifiket ID nummer (MMSI-nummer) till AIS:en hos Post och Telestyrelsen och sen får vi koppla ihop alla system. Men det får vi återkomma till senare.

AIS betyder Automatic Identification System. AIS:en är till för att undvika kollisioner och knepiga situationer till sjöss.
Det är ett system som gör det möjligt att se vart andra fartygen befinner sig och kan följa deras färdväg. Man se informationen på sin GPS-plotter och eller i datorn. Den vanligaste AIS:en är bara en mottagare. Man kan se andra båtar medan du själv inte syns. Den AIS:en som vi har köpt är både en mottagare och sändare s.k. transponder. En transponder både tar emot signaler från andra båtar och sänder vår position så andra kan se oss på sina navigationssytem. Det betyder också att Ni se oss via olika appar till telefonen eller datorn som tex https://www.vesselfinder.com/ men det kan vi återkomma till när allt är installerat och fungerar.